Ρωτήστε την ειδικό Καλέστε Τώρα
logo

Εργαστήρι Αποτελεσματικού Γονέα (ΕΑΓ)

Εργαστήρι Αποτελεσματικού Γονέα (ΕΑΓ)

Η Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Γονέα θεωρείται παγκοσμίως το πιο αναγνωρισμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα γονεϊκής υποστήριξης. Μέσα από ένα ζωντανό, ενδιαφέρον και με άμεσες εφαρμογές πρόγραμμα, γονείς με παιδιά όλων των ηλικιών μαθαίνουν να επιλύουν συγκρούσεις εποικοδομητικά, να θέτουν ξεκάθαρα όρια και να μιλάνε έτσι ώστε τα παιδιά να τους ακούν, να τους εμπιστεύονται και να τους μιλούν.

Το πρόγραμμα διδάσκει στους γονείς αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας, επιστημονικά τεκμηριωμένες δίνοντάς τους τα εφόδια να αντιμετωπίσουν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων που μπορεί να προκύψουν μέσα στην οικογένεια. Η μέθοδος ΕΑΓ απευθύνεται σε όλους τους τύπους γονέων και παιδιών, εξασφαλίζοντας ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ τους. Ο ιδρυτής του προγράμματος, Dr Thomas Gordon, υπήρξε τρεις φορές υποψήφιος Νόμπελ για το κοινωνικό του έργο.

Οι συμμετέχοντες διδάσκονται, με πρακτικό τρόπο, ένα σύνολο δεξιοτήτων επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων, καθώς και το πλαίσιο που θα τους επιτρέψει να γνωρίζουν πότε και πώς θα τις χρησιμοποιούν. Αμέσως μετά την εκμάθηση και την εφαρμογή τους, οι δεξιότητες αυτές γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι των καθημερινών επικοινωνιών τους. Πρόκειται για χρήσιμα εργαλεία τα οποία συμβάλλουν στην γεφύρωση των σχέσεων, στην πρόληψη ή στην μείωση εντάσεων σε όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Η επιτυχία του εργαστηρίου οφείλεται κυρίως στο ότι δεν αρκείται να μεταδώσει κάποιες θεωρητικές γνώσεις, αλλά να θέσει γερές βάσεις πρακτικής μάθησης, που θα φέρουν άμεσα, πραγματικά και αναγνωρίσιμα αποτελέσματα στην οικογένεια.

Στα Εργαστήρια Αποτελεσματικού Γονέα θα μάθετε:

  • Να βοηθάτε τα παιδιά σας να επιλύουν τα προβλήματά τους.

  • Να αντιμετωπίζετε τη μη αποδεκτή συμπεριφορά των παιδιών σας.

  • Να επιλύετε τις συγκρούσεις ανάμεσα σ’ εσάς και τα παιδιά σας.

  • Να ακούτε με τέτοιο τρόπο, ώστε τα παιδιά σας να νιώθουν ότι τα κατανοείτε.

  • Να επικοινωνείτε με σαφήνεια, ώστε τα παιδιά σας να σας καταλαβαίνουν.

  • Να θεσπίζονται κανόνες που θα τηρούνται από ολόκληρη την οικογένεια.

  • Να επιλύετε τις συγκρούσεις έτσι ώστε να μην υπάρχουν δυσαρεστημένοι.

  • Να ανατρέφετε τα παιδιά με μια φιλοσοφία που δεν θα είναι επιτρεπτική ούτε απολυταρχική.

  • Να γίνετε το πρόσωπο στο οποίο θα στρέφονται τα παιδιά σας για να μοιραστούν και να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες ή τους προβληματισμούς τους με εποικοδομητικό τρόπο.

Ερωτήσεις για το Εργαστήριο Αποτελεσματικού γονέα

Πρέπει τα παιδιά μου να έχουν μια ορισμένη ηλικία;

Η ΕΑΓ απευθύνεται σε γονείς με παιδιά όλων των ηλικιών. Ο λόγος είναι ότι διδάσκει τρόπους διαπροσωπικής επικοινωνίας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων μας, μικρών και μεγάλων, και προσαρμόζονται σε ένα ευρύτατο φάσμα προσωπικοτήτων γονέων και παιδιών. Στα εργαστήρια συμμετέχουν γονείς με παιδιά από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Πανεπιστήμιο.

Αν όμως τα παιδιά μου είναι ακόμα μωρά ή νήπια;

Το κάθε μάθημα προσφέρει δεξιότητες και για τους γονείς πολύ μικρών παιδιών που βρίσκονται στο προλεκτικό στάδιο. Είναι σημαντικό να ξεκινήσει κανείς σωστά τη σχέση του με το παιδί του!

Πρέπει να παρακολουθούν και οι δύο γονείς;

Το να παρευρίσκονται και οι δύο είναι θεμιτό, όχι όμως και απαραίτητο. Όπως διαπιστώνουν όλοι, το κέρδος είναι μεγάλο και σημαντικό για την οικογένεια. Αν και ο δεύτερος γονέας αποφασίσει να παρακολουθήσει τα μαθήματα μπορεί κάλλιστα να παρακολουθήσει μια επόμενη ομάδα.

Αν κάνω απουσίες;

Καλό είναι να αποφύγετε τις απουσίες για να παρακολουθήσετε όλες τις διαδραστικές ασκήσεις και τις εφαρμογές των δεξιοτήτων. Σε κάθε περίπτωση όμως σας ενημερώνω σχετικά με το περιεχόμενο του μαθήματος που χάσατε, προκειμένου να καλυφθούν τυχόν κενά. Ωστόσο, αν από τις δέκα συναντήσεις μας χάσετε πάνω από δύο, η εκπαίδευση δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Θα έχω διάβασμα;

Λίγο διάβασμα και απλές ασκήσεις εφαρμογής στο σπίτι θα σας βοηθήσουν να εξασκήσετε τις δεξιότητες που διδάσκεστε στο μάθημα. Οι όποιες δυσκολίες που συναντάτε κατά την εξάσκησή σας, γίνονται χρήσιμο αντικείμενο συζήτησης στην συνάντηση, εμπλουτίζοντας το μάθημα με εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης δυσκολιών.

Back to top